Upatras.gr
Ανακοινώσεις
Ανακοινώσεις
Πανεπιστήμιο Πατρών » Ανακοινώσεις

Τιμητική εκδήλωση για την ιατρική εξόρμηση ερευνητικής ομάδας του Πανεπιστημίου Πατρών στον Καύκασο

  • Στοιχεία επικοινωνίαςΠρυτανεία Πανεπιστημίου Πατρώνemail:rectorate AT upatras.gr

31.03.2008

ΔΕΛΤΙΟΤΥΠΟΥ

ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΣΤΟ ΚΑΥΚΑΣΟ

Το Πανεπιστήμιο Πατρών τιμά την ομάδα έρευνας και θεραπείας της Ιωδοπενικής βρογχοκήλης που εργάσθηκε εθελοντικά και αφιλοκερδώς στο Αζερμπαϊτζάν και το Ουζμπεκιστάν,  και σε  άλλες ορεινές περιοχές του Καυκάσου, προκειμένου να βοηθήσει τον τοπικό πληθυσμό να ξεπεράσει τα σοβαρά προβλήματα υγείας από την έλλειψη Ιωδίου.

Την Τρίτη 1η Απριλίου το απόγευμα ώρα 19.00, στην αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου Πατρών θα γίνει ειδική εκδήλωση όπου θα  προβληθεί ταινία και θα δοθούν τιμητικές και αναμνηστικές διακρίσεις.  Προσκαλείται  όλη η Πανεπιστημιακή κοινότητα να παραβρεθεί στην σεμνή και σπουδαία αυτή εκδήλωση.

Σύντομη περιγραφή του οδοιπορικού

Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, στις χώρες της Κεντρικής Ασίας όπως το Αζερμπαϊτζάν, το Ουζμπεκιστάν και τη Γεωργία σταμάτησε η προληπτική χορήγηση στους μαθητές δισκίων Ιωδίου. Ως συνέπεια παρουσιάσθηκαν  σοβαρά προβλήματα λειτουργίας του θερεοειδούς αδένα.Το Ενδοκρινολογικό Τμήμα  του Πανεπιστημίου Πατρών, υπό τον καθηγητή κ Βαγενάκη, ανέλαβε από το 1998 την εφαρμογή ενός σημαντικού προγράμματος που θα αφορούσε την αντιμετώπιση του προβλήματος σε Πανεθνική κλίμακα, σε συνεργασία με τα Υπουργεία Υγείας, Παιδείας και τα Ανώτατα Επιστημονικά Ινστιτούτα των εν λόγω χωρών.

Από το Δεκέμβριο του 1999 το Πανεπιστήμιο Πατρών εφήρμοσε, ένα πρόγραμμα επείγουσας διανομής σκευάσματος ιωδίου (lipiodol caps 190 mg ) σε πληθυσμό 293.000 παιδιών σχολικής ηλικίας στις ορεινές περιοχές του Καυκάσου. Πραγματοποιήθηκαν τρεις συνολικά εξορμήσεις διανομής Lipiodol:τον Δεκέμβριο του 1999, τον Μάιο του 2000  και τον Οκτώβριο του 2000. Επανεκτίμηση των αποτελεσμάτων έγινε από την ίδια ομάδα την άνοιξη 2000, το φθινόπωρο 2000 και την άνοιξη 2003. Άλλη εξόρμηση ήταν στο Ουζμπεκιστάν. Η ομάδα που αποτελείτο από Έλληνες και Ουζμπέκους επιστήμονες και ντόπιο βοηθητικό προσωπικό  επισκέφθηκε 7 διαφορετικές επαρχίες της χώρας Τασκένδη, Φεργκανά, Σαμαρκάνδη , Σακχρισάμπζ, Μπουχάρα, Χίβα, Μοινάκ και συνολικά εξετάστηκαν 575 παιδιά σχολικής ηλικίας

Νέα εκτίμηση  απεκάλυψε ότι ο προαναφερόμενος πληθυσμός δεν πάσχει πλέον από ιωδιοπενία, αλλά κινείται στα φυσιολογικά όρια.

Από το 2008 σχεδιάζεται η εγκατάσταση και πλήρης ανάπτυξη στην πρωτεύουσα των ορεινών αυτών περιοχών, το Σέκι  ενός πλήρους σύγχρονου Ενδοκρινολογικού Εργαστηρίου με σκοπό μετά το πέρας του 2009 και αφού εκπαιδευτούν Αζέροι επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας να αναλάβουν την διαχείριση πλέον του προβλήματος και την σταθεροποίηση της κατάστασης.

Υπεύθυνοι Προγράμματος Α.Γ. Βαγενάκης, Κ.Β. Μάρκου, Ν.Α. Γεωργόπουλος

Μέλη της Ομάδας: Ε. Αναστασίου, Β. Βλασοπούλου, Ε. Κούκκου, Α. Χρισταράς, Α.Τσεκούρας, Λ. Ροτστέιν, Μ. Καραγεώργου, Ι. Παπαναστασόπουλος, Μ. Μακρή, Ν. Λαζάρου, Κ. Κουλουμπή, Γ. Βαγενάκης, Π. Μυλωνάς, Α. Θεοδωροπούλου, Ε. Λαμπροπούλου, Π. Οικονομόπουλος, L. Deville, X. Μεγγρέλη και Α. Βείζης.

Επισυνάπτεται ενημερωτικό σημείωμα.

Συνημμένα αρχεία

Copyright 2002-2021, Πανεπιστήμιο Πατρών

Πανεπιστημιούπολη, 26504, Ρίο
Τηλ. 2610 997120, 2610 997100
Φαξ 2610 991711