Upatras.gr
Πολιτισμός & επίκοινες δράσεις
Πολιτισμός & επίκοινες δράσεις

Θεατρική Ομάδα Εργαζομένων (ΘΟΕΠΠ)

Παράσταση του Ομίλου

1985-2010

Θεατράκι «ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ»

Μία ομάδα εργασίας και καλλιτεχνικής δημιουργίας που αξιώνει 25 χρόνια τώρα, μία αξιοπρεπή παρουσία στον «πολιτιστικό χώρο» του Πανεπιστημίου μας, αλλά και της πόλης γενικότερα, διεκδικώντας το δικό της μερίδιο ύπαρξης ανάμεσα στην έρευνα, την εκπαίδευση την επιστήμη …..

Η Θ.Ο.Ε.Π.Π αποτελώντας μία πειραματικού τύπου θεατρική πρόταση, με βάση την πορεία, αλλά και τον τρόπο σκέψης και δράσης των μελών και φίλων της, επιμένει να αποδεικνύει καθημερινά μέσα στους χώρους που δραστηριοποιείται, ότι αποτελεί μία υπολογίσιμη δύναμη για το ερασιτεχνικό θέατρο της χώρας μας, διαλέγοντας συνειδητά τον δρόμο της δύσκολης διαχείρισης της ανάδειξης της θεατρικής τέχνης και δημιουργίας.

Το 1985 μια ομάδα εργαζομένων του Πανεπιστημίου Πατρών θελήσαμε στον ελεύθερο χρόνο μας να δώσουμε το στίγμα μας μέσα από τις καλλιτεχνικές και θεατρικές μας ανησυχίες, μέσα από το πάθος, τον αυθορμητισμό και την καθαρή ματιά ενός ερασιτέχνη.

Και το όνειρο ξεκίνησε να γίνεται πραγματικότητα με την ίδρυση της Παιδικής σκηνής της ομάδας μας, η οποία έκανε αισθητή την παρουσία της στην πόλη με την πρώτη παιδική θεατρική της παράσταση «Ο Μάγος με τα χρώματα» του Γιάννη Ξανθούλη, αγκαλιάζοντας τα παιδιά των ορφανοτροφείων, Μέριμνας και Κωφαλάλων δίνοντάς τους την ευκαιρία να γίνουν συνταξιδευτές και μέτοχοι, σ’ αυτό το μοναδικό, πολύχρωμο και μαγικό ταξίδι της παιδικής σκηνής, η οποία ήταν και η μοναδική ερασιτεχνική παιδική θεατρική φωνή στην πόλης της Πάτρας. Στην συνέχεια η ομάδα μας προχώρησε στην δημιουργία της Πειραματικής σκηνής και από τότε μέχρι σήμερα αριθμεί στο ενεργητικό της 25 έργα του κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου, ελληνικού αλλά και ξένου, πιστεύοντας ότι ξεπέρασε τις συμπληγάδες και τα μέλη της κατάφεραν να παραμείνουν ταξιδευτές…

Η Θ.Ο.Ε.Π.Π. η οποία βρίσκεται υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου, εκτός από τα μέλη της που αποτελούνται από εργαζόμενους στο συγκεκριμένο χώρο, πλαισιώνεται και από τους φίλους της, οι οποίοι βοηθούν και στηρίζουν πάντα, μέσα από τις διάφορες δράσεις στους χώρους του θεάτρου, το υπάρχον δυναμικό.

Η Ομάδα έχει συνεργαστεί με καταξιωμένους ανθρώπους στο χώρο της τέχνης (σκηνοθέτες, μουσικούς, χορογράφους κ.α.), επενδύοντας για ένα καλλιτεχνικά άρτιο αποτέλεσμα, αλλά κυρίως στην εμβάθυνση της γοητείας της θεατρικής τέχνης.

Τα μέλη μας έχουν κατά καιρούς οργανώσει και έχουν παρακολουθήσει σεμινάρια θεατρικής παιδείας, εντός και εκτός του Πανεπιστημίου, με την αίσθηση της ευθύνης απέναντι στους στόχους της ομάδας και με αποτέλεσμα η θεατρική τροφή να γίνεται πολύτιμη εμπειρία. Ακόμη έχει φιλοξενηθεί και έχει φιλοξενήσει στους χώρους της και άλλες παραστάσεις από ερασιτεχνικές ομάδες άλλων πόλεων.

Με οδηγό τα λόγια των μεγάλων ανθρώπων του θεάτρου, θέλουμε να έχουμε την ελπίδα ότι μέσα σ’ αυτή τη ζεστή αγκαλιά επώασης των θεατρικών μας ονείρων, μπορούμε όλοι μαζί, να βρούμε τον τρόπο να μην προδοθεί το πάθος μας για τη συλλογική θεατρική έκφραση, να βρούμε τον τρόπο μέσα από αυτό το ταξίδι των αισθήσεων για την ανακάλυψη, για μια πραγματικά ανθρώπινη επικοινωνία και με άλλα πρόσωπα, εν δυνάμει αυριανά μέλη της Θεατρικής Ομάδας Εργαζομένων Πανεπιστημίου Πατρών.

«Το θέατρο αποτελεί το μοναδικό φάρο γνώσης, αφύπνισης, κριτικής και ουσιαστικά το τελευταίο καταφύγιο της σκέψης, στη θολή πορεία μας, μέσα σε εποχές σκοτεινές και δυσνόητες».

Tandasi Susuki, Θεατρικός συγγραφέας

Επικοινωνία-Αίτηση συμμετοχής

Η αίτηση συμμετοχής στην Θεατρική Ομάδα Εργαζομένων Πανεπιστημίου Πατρών είναι διαθέσιμη εδώ.

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2610 996 653, 2610 991 497, 2610 969 204, 2610 969 253

Email: katsigianni AT upatras.gr, vmarietina AT yahoo.gr, hkatravas AT upatras.gr, madamopo AT upatras.gr

Παραστάσεις

1986

«Ο ΜΑΓΟΣ ΜΕ ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ», Γιάννη Ξανθούλη

1987

«ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΤΟΥ ΣΚΙΑΧΤΡΟΥ», Ευγένιου Τριβιζά

1989

«Ο ΜΑΓΟΣ ΤΟΥ ΟΖ», Frank Baoun

1990 «ΒΙΟΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΣ», Απόστολου Δοξιάδη
1991 «ΤΑ ΓΟΥΡΟΥΝΑΚΙΑ ΚΟΥΜΠΑΡΑΔΕΣ», Ευγένιου Τριβιζά
1991 «Η ΦΑΛΑΚΡΗ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΡΙΑ», Ευγένιο Ιονέσκο
1992 «Η ΤΡΙΚΥΜΙΑ», William Shakespeare
«ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΝΟΣ ΤΡΕΛΛΟΥ», Nikolai Vasilievich Gogol
1993

«Ω ΔΕΙΣΔΑΙΜΟΝΑ, ΑΝ ΕΙΧΕΣ ΜΙΛΗΣΕΙ», Cristine Bruckner

1994 «ΤΑ ΜΑΓΙΑ ΤΗΣ ΠΕΤΑΛΟΥΔΑΣ», Federico Garcia Lorca
1995 «ΥΒΟΝΝΗ», Βίτολντ Γκομπρόβιτς
1997

«ΟΙ ΜΙΜΟΙ», Marcel Schwob

1998 «Ο ΚΑΤΑ ΦΑΝΤΑΣΙΑΝ ΑΣΘΕΝΗΣ», Μολιέρου
1999 «Ο ΦΑΤΣ ΚΑΙ Ο ΖΒΟΥ», Ken Cambell
2000

«Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ», Ηλία Καπετανάκη
«ΤΑ ΡΟΥΧΑ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΑ», Γιάννη Καλατζόπουλου

2001 «ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΤΟΠΙΑ», Αποσπάσματα από έργα των: Ζιροντού, Σαίξπηρ, Τσέχωφ, Κοκτώ, Γκολντόνι, Διβάνη, Δοξιάδη
«ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ», Γρηγορίου Ξενόπουλου
2002 «ΜΗ ΣΚΟΤΩΝΕΙΣ ΤΗ ΜΑΜΑ», Charlote Keatley
2003 «ΛΑΙΔΗ ΦΘΕΙΡΟΖΟΛ, ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΣΑΝ ΤΗΝ ΒΡΟΧΗ, ΟΤΑΝ ΤΣΑΛΑΠΑΤΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΠΕΤΟΥΝΙΕΣ», Tenessee Williams
2004 «Ο ΜΑΤΩΜΕΝΟΣ ΓΑΜΟΣ», Federico Garcia Lorca
2005 «ΟΙ ΦΑΣΟΥΛΗΔΕΣ ΤΟΥ ΚΑΤΣΙΠΟΡΑ», Federico Garcia Lorca
2007 «7η ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ-ΠΟΡΕΙΑ ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ»
2ο ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ:
Α΄ Μέρος: Ιστορίες που κινούνται, B’ Μέρος: Φωνές-Αποσπάσματα από έργα του Samuel Beckett
2008 «ΟΙ ΗΛΙΘΙΟΙ», Neil Simon
2009 «ΤΟ ΔΑΧΤΥΛΑΚΙ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΔΟΣ», Ανδρέας Στάικος

Copyright 2002-2021, Πανεπιστήμιο Πατρών

Πανεπιστημιούπολη, 26504, Ρίο
Τηλ. 2610 997120, 2610 997100
Φαξ 2610 991711