Upatras.gr
Φοιτητές
Φοιτητές
Πανεπιστήμιο Πατρών » Φοιτητές » Πρωτοετείς φοιτητές

Πρωτοετείς φοιτητές

Χαιρετισμός Πρύτανη

Αγαπητές και αγαπητοί πρωτοετείς φοιτήτριες και φοιτητές,

Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω στο Πανεπιστήμιο Πατρών και σας συγχαίρω θερμά για την επιτυχία σας, η οποία είναι αποτέλεσμα μιας κοπιαστικής και επίπονης προσπάθειας. Η επιτυχία σας αυτή, για να έχει ουσιαστικό αντάλλαγμα, είναι απαραίτητο να συνοδευτεί από ουσιαστικές σπουδές, οι οποίες θα σας προσφέρουν τις δυνατότητες για να εκπληρώσετε τις προσδοκίες και τα όνειρα σας, αλλά και να ανταποκριθείτε στις μεγάλες απαιτήσεις της κοινωνίας. Το Πανεπιστήμιο Πατρών, ως ένα από τα μεγάλα ακαδημαϊκά ιδρύματα της χώρας, μπορεί να σας εξασφαλίσει όλες εκείνες τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για ουσιαστική επιστημονική γνώση και μάθηση μέσα σε ένα ευχάριστο πανεπιστημιακό περιβάλλον που προσφέρει ευκαιρίες και για άλλες ενδιαφέρουσες πολιτιστικές, αθλητικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες.

Το Πανεπιστήμιο Πατρών, το οποίο αποτελείται από 4 Σχολές και 22 Τμήματα, ιδρύθηκε πριν περίπου σαράντα χρόνια. Παρόλο το σχετικά μικρό χρονικό διάστημα λειτουργίας του, το πανεπιστήμιο μας έχει να επιδείξει συνολικά ένα εξαίρετο εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο που αναγνωρίζεται τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Αδιάψευστη απόδειξη γι' αυτό είναι το γεγονός ότι πολλοί διπλωματούχοι και πτυχιούχοι απόφοιτοι του ιδρύματος μας διαπρέπουν σε επαγγελματικό, ερευνητικό και ακαδημαϊκό επίπεδο τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Ταυτόχρονα, τα ερευνητικά επιτεύγματα του πανεπιστημίου μας βρίσκουν μεγάλη απήχηση στην διεθνή ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα. Για να επιτύχει ένα ακαδημαϊκό ίδρυμα στην αποστολή του απαιτείται η στενή συνεργασία διδασκόντων και διδασκομένων σε συνδυασμό με την εύρυθμη λειτουργία των ακαδημαϊκών μονάδων και των θεσμικών οργάνων διοίκησης. Η συνεργασία αυτή πρέπει να βασίζεται στις ακαδημαϊκές αρχές του Δημόσιου Πανεπιστημίου, δηλαδή του ακαδημαϊκού ήθους και των ακαδημαϊκών ελευθεριών οι οποίες διασφαλίζουν την ελευθερία της διακίνησης των ιδεών και του διαλόγου ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη γνώση και τη δημιουργία. Εσείς ως ακαδημαϊκοί πολίτες με ενθουσιασμό, κριτική σκέψη και ανησυχίες έχετε δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις μέσα σ' ένα τέτοιο πανεπιστημιακό περιβάλλον, όπου εκτός από την θεραπεία των επιστημών πρέπει να αναπτύσσεται παιδεία και να «παράγεται» και πολιτισμός. Σήμερα το Δημόσιο Πανεπιστήμιο, ιδιαίτερα στη χώρα μας, βρίσκεται μπροστά σε ιστορικές προκλήσεις στις οποίες πρέπει να ανταποκριθεί με ευθύνη και αξιοπιστία, ως χρέος απέναντι στην κοινωνία και κυρίως στους νέους ανθρώπους. Το Δημόσιο Πανεπιστήμιο για να δικαιώσει την αποστολή του έχει υποχρέωση να πρωτοπορεί, ανοίγοντας δρόμους στην επιστήμη και την κοινωνία και όχι να ακολουθεί τις εξελίξεις.

Στο πλαίσιο αυτά η αποστολή του πανεπιστημίου δεν πρέπει να εξαντλείται μόνο στην υποχρέωση παροχής γνώσεων, αλλά να επεκτείνεται και στην διαμόρφωση ολοκληρωμένων νέων επιστημόνων με συναίσθηση ευθύνης, ευρύτητα νου, ακαδημαϊκές αρχές, αλλά και πολιτιστικές και κοινωνικές ευαισθησίες που τόσο ανάγκη έχει σήμερα η χώρα μας. Ιδιαίτερα σήμερα που οι συνθήκες για τους νέους και τις νέες μας είναι δύσκολες και δημιουργούν αβεβαιότητες και ανασφάλειες, ο συνδυασμός στέρεας επιστημονικής γνώσης και ολοκληρωμένης προσωπικότητας μπορεί να αποτελέσει τη βάση για την αντιμετώπιση των αντιξοοτήτων και το εφαλτήριο για επιτυχημένη επαγγελματική σταδιοδρομία και ευαίσθητη κοινωνική διαδρομή.

Αγαπητές και αγαπητοί πρωτοετείς φοιτήτριες και φοιτητές, Η φοιτητική ζωή που μόλις τώρα αρχίζει για σας μπορεί να αποδειχθεί το πιο δημιουργικό και ευχάριστο κομμάτι της ζωής σας, δεδομένου ότι τότε μπαίνουν τα στερεά θεμέλια της επιστημονικής γνώσης, αναπτύσσονται ισχυρές σχέσεις και φιλίες, διαμορφώνονται συνειδήσεις και προσωπικότητες και ανοίγουν οι ορίζοντες των προβληματισμών.

Μην αφήσετε αυτή τη μεγάλη ευκαιρία να πάει χαμένη.

Αγαπήστε το ίδρυμα που θα σας προσφέρει γνώση και παιδεία, συμβάλλοντας και σεις στην μελλοντική του ανάπτυξη.

Σας εύχομαι υγεία και δύναμη.

Καλή ακαδημαϊκή χρονιά.

Ο Πρύτανης

Γεώργιος Παναγιωτάκης
Καθηγητής Τμήματος Ιατρικής
Πρύτανης Πανεπιστημίου Πατρών

Copyright 2002-2021, Πανεπιστήμιο Πατρών

Πανεπιστημιούπολη, 26504, Ρίο
Τηλ. 2610 997120, 2610 997100
Φαξ 2610 991711