Upatras.gr
Πανεπιστήμιο
Πανεπιστήμιο

Η Πάτρα

Η πόλη της Πάτρας αποτελεί ένα πολύ ενδιαφέρον μέρος για διαμονή, γεμάτο με ιστορικά μέρη αλλά και προσαρμοσμένο στους σύγχρονους ρυθμούς. Η ιστορία της πόλης ανάγεται στους προϊστορικούς χρόνους την δεύτερη χιλιετηρίδα π.Χ. Είναι η πρωτεύουσα της Αχαΐας, η οποία πήρε το όνομά της από τους αρχαιότερους κατοίκους της Ελλάδος. Η πόλη πήρε το όνομά της από τον Πατρέα, αρχηγό των Αχαιών τον 12 αιώνα π.Χ. Τον 3ο αιώνα π.Χ., οι Αχαιοί οργάνωσαν τον περίφημο Αχαϊκό σύνδεσμο, ο οποίος αποτέλεσε την πρώτη οργανωμένη μορφή πολιτεύματος στην Ελλάδα. Κατά τον 1ο αιώνα μ.Χ., επισκέφτηκε την πόλη ο Άγιος Ανδρέας. Στην πόλη αυτή μαρτύρησε και από τότε έγινε ο πολιούχος άγιός της. Κατά την διάρκεια της ελληνικής επανάστασης του 1821, η περιοχή της Αχαίας έπαιξε σημαντικό ρόλο στην απελευθέρωση των Ελλήνων από τον Οθωμανικό ζυγό. Κατά την διάρκεια του 19ου αιώνα, η Πάτρα εξελίχθηκε σε σημαντικό εμπορικό και βιομηχανικό κέντρο, αποτελώντας το κύριο σημείο εξαγωγών προς την Δυτική Ευρώπη.

Πανοραμική άποψη της Πάτρας από το Δασύλλιο

Η Πάτρα βρίσκεται στην βορειο-δυτική Πελοπόννησο και έχει πληθυσμό 250.000 κατοίκων. Είναι η περιφερειακή πρωτεύουσα της Δυτικής Ελλάδος και, ως μεγάλο λιμάνι, αποτελεί την πόρτα της Ελλάδος στην Ιταλία και την Δυτική Ευρώπη. Με πάνω από 50 δρομολόγια πλοίων προς την Ιταλία κάθε εβδομάδα, όλο σχεδόν το εμπόριο της Ελλάδος προς την Ευρωπαϊκή Ένωση περνάει από την πόλη. Η γύρω περιοχή είναι μία σημαντική αγροτική περιοχή της Ελλάδος παράγοντας σημαντικές ποσότητες εσπεριδοειδών, πατάτας και καρπουζιών. Η περιοχή είναι φημισμένη για τα αμπέλια της, ενώ τα κρασιά της είναι ξακουστά σε όλο τον κόσμο. Η φημισμένη εταιρία παραγωγής κρασιών Achaia-Claus έχει τις εγκαταστάσεις της έξω από την πόλη.

Η πόλη προσφέρει πολλές ευκαιρίες για διασκέδαση και άθληση. Η δημοτική ορχήστρα και οι Solists της Πάτρας δίνουν τακτικές παραστάσεις στο Δημοτικό Θέατρο, το οποίο είναι και η έδρα του θιάσου της πόλης. Υπάρχουν επίσης και πολλές ερασιτεχνικές θεατρικές ομάδες, με πιο σημαντική το θέατρο Αγορά το οποίο δίνει τακτικές παραστάσεις. Στο δημοτικό θέατρο καθώς και στο ανοικτό θέατρο στο Βενετσιάνικο Κάστρο δίνονται συχνά παραστάσεις από θιάσους, ορχήστρες και καλλιτέχνες που επισκέπτονται την πόλη. Υπάρχει επίσης και η δημοτική έκθεση ζωγραφικής και αρκετές ιδιωτικές γκαλερί στην πόλη με εκθέσεις γνωστών τοπικών και διεθνών ζωγράφων και γλυπτών.

Η πόλη διαθέτει δύο γήπεδα ποδοσφαίρου και αρκετά κλειστά γυμναστήρια τα οποία στεγάζουν ένα μεγάλο αριθμό ομάδων. Το δημοτικό κολυμβητήριο αποτελεί την έδρα των κολυμβητικών ομάδων και των ομάδων water polo της πόλης. Ο Πατραϊκός κόλπος παρέχει επίσης πολλές δυνατότητες για θαλάσσια αθλήματα (windsurfing, swimming, water-skiing) ενώ στην μαρίνα, έχει την έδρα του το Yacht Club της Πάτρας. Στην βόρεια πλευρά της πόλης, κοντά στο Βενετσιάνικο κάστρο, υπάρχουν πολλά διατηρητέα οικήματα του 19ου αιώνα. Δίπλα στο κάστρο, βρίσκεται το Ρωμαϊκό Θέατρο, όπου δίνονται τακτικές παραστάσεις τους θερινούς μήνες.

Στο κέντρο της πόλης υπάρχουν πολλά καταστήματα, εμπορικό κέντρο και καφετέριες. Η νυχτερινή ζωή της Πάτρας είναι φημισμένη, με μεγάλη ποικιλία από clubs, bars και ταβέρνες ζωντανή μουσική.

Η πόλη είναι διάσημη για το καρναβάλι της το οποίο γίνεται κάθε Φεβρουάριο. Η νεολαία της Πάτρας, μαζί με τους νέους του Πανεπιστημίου, οργανώνονται σε groups, ντύνονται με αποκριάτικα κουστούμια, χορεύουν στους δρόμους, κάνουν parties και συμμετέχουν σε εκδηλώσεις και στην μεγάλη παρέλαση της αποκριάς. Χιλιάδες άνθρωποι συμμετέχουν κάθε χρονιά σε αυτό το φαντασμαγορικό πανηγύρι.

Η πόλη βρίσκεται σε κεντρική τοποθεσία και έχει εύκολη πρόσβαση στις περισσότερες ιστορικές τοποθεσίες της Πελοποννήσου. Στο νότο, βρίσκεται η Ολυμπία η οποία απέχει μία ώρα με το αυτοκίνητο. Στην περιοχή βρίσκεται και ο αρχαίος ναός του Απόλλωνα ο οποίος είναι από τους πιο καλοδιατηρημένους της Ελλάδος. Ακριβώς απέναντι, στην Στερεά Ελλάδα βρίσκονται οι Δελφοί, το πιο φημισμένο μαντείο του αρχαίου κόσμου. Στα βουνά ανατολικά της Πάτρας βρίσκεται επίσης η πόλη των Καλαβρύτων η οποία διαθέτει ένα εξαιρετικό χιονοδρομικό κέντρο.

Copyright 2002-2021, Πανεπιστήμιο Πατρών

Πανεπιστημιούπολη, 26504, Ρίο
Τηλ. 2610 997120, 2610 997100
Φαξ 2610 991711