Upatras.gr
Πολιτισμός & επίκοινες δράσεις
Πολιτισμός & επίκοινες δράσεις

Χορευτικό Τμήμα Π.Ο.Φ.Π.Π.

Το χορευτικό τμήμα των Πολιτιστικών Ομάδων των Φοιτητών του Πανεπιστημίου Πατρών δημιουργήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 80. Η πορεία του χορευτικού όλα αυτά τα χρόνια είναι συνεχής και ανοδική όσον αφορά την ενασχόλησή του με τον παραδοσιακό χορό, το τραγούδι και τη μουσική. Στο παρελθόν είχε ασχοληθεί και με τον μοντέρνο χορό παρουσιάζοντας διάφορα χοροδράματα.

Σ' ένα πλαίσιο διαλεκτικής αλληλεπίδρασης χορού και ζωής, τα μέλη του χορευτικού μαθαίνουν χορούς και έρχονται σε επαφή με ήθη, έθιμα και ακούσματα από τα ακριτικά μέρη του Ελληνισμού, από την Κρήτη και την Κάρπαθο ως την Ρωμυλία και από την Κέρκυρα ως τον Πόντο και την Καππαδοκία.

Σκοπός του είναι, τόσο η αναζήτηση και προσέγγιση της πολιτιστικής και πολιτισμικής ταυτότητας του Έλληνα και η αναγνώριση των αξιών που λείπουν από το σύγχρονο τρόπο ζωής, όσο η επικοινωνία και η έκφραση μέσω του χορού.

Όμως κυριότερος στόχος είναι η καλλιέργεια δομών που να ενισχύουν το πνεύμα της συνεργατικότητας και της έννοιας της ομάδας, στοιχεία κυρίαρχα στις παραδοσιακές κοινωνίες, τα οποία, δυστυχώς τείνουν να εκλείψουν οριστικά στις μέρες μας λόγω του ανταγωνισμού, της πλήρους εξατομίκευσης και της απομόνωσης που επικρατούν στο σύγχρονο τρόπο ζωής. Επιπλέον ενισχύεται η ευαισθητοποίηση των μελών του (που κατάγονται από τόσο διαφορετικές Ελληνικές περιοχές) για την έρευνα και γνώση των παραδοσιακών στοιχείων των ιδιαίτερων πατρίδων τους ώστε και μετά την αποφοίτηση τους να παραμένει ζωντανό το ενδιαφέρον τους για την παράδοση.

Οι δραστηριότητες του Χορευτικού Τμήματος περιλαμβάνουν παρουσίαση πλήθος παραστάσεων με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια στα πλαίσια εκδηλώσεων του Πανεπιστημίου, πολιτιστικών εκδηλώσεων στο χώρο της Πάτρας, καθώς και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού. Τα μέλη του χορευτικού συμμετέχουν σε συνέδρια για το χορό και σε σεμινάρια Παραδοσιακού Χορού, τα οποία γίνονται στον Ελλαδικό χώρο.

Από το ακαδημαϊκό έτος 2004-2005 το χορευτικό τμήμα των Π.Ο.Φ.Π.Π. προσθέτει στα τμήματα του τμήμα Αργεντίνικου tango, από το ακαδημαϊκό έτος 2005-2006 τμήμα Latin χορών και από το ακαδημαΐκό έτος 2008-2009 Ομάδα Oriental και RnB.

Οι διάφορες συναντήσεις του χορευτικού τμήματος γίνονται στο "Στέκι των Π.Ο.Φ.Π.Π.", στην οδό Αλ. Υψηλάντη 122, μεταξύ των οδών Ερμού και Αγίου Νικολάου, ως εξής:

 • Τμήμα Παραδοσιακών Χορών
  • Τμήμα Αρχαρίων: Κάθε Τρίτη και Πέμπτη στις 20:00-21:30
  • Τμήμα Προχωρημένων: Κάθε Τρίτη και Πέμπτη στις 21:30-23:00
 • Τμήμα Αργεντίνικου tango
  • Τμήμα Αρχαρίων: Κάθε Δευτέρα στις 18:30-20:30
  • Τμήμα Προχωρημένων: Κάθε Τετάρτη στις 18:00-20:00
 • Τμήμα Latin Χορών
  • Κάθε Σαββάτο στις 16:00-18:00

Η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την επικοινωνία με το χορευτικό τμήμα των Π.Ο.Φ.Π.Π. είναι η dancepof AT upatras.gr.

Δραστηριότητες έτους 2010

Οι δραστηριότητες του Χορευτικού Τμήματος το έτος 2010 εντός Πατρών ήταν:

 • 7 Μαΐου, «Άνοιξης καλέσματα, Αλλοτινών χορών κελεύσματα», Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο Πανεπιστημίου Πατρών
  Στα πλαίσια της Πολιτιστικής εβδομάδας που διοργάνωσε το Παν/μιο Πατρών πραγματοποιήθηκε μία μουσικοχορευτική βραδιά με χορούς από το Βελβενδό Κοζάνης, την Αχαΐα, την Κάρπαθο και την Κύπρο. Προσκεκλημένες ομάδες: ο χορευτικός όμιλος Πασίκυπρος από τη Λεμεσό της Κύπρου και το Χορευτικό τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Σουλίου Πατρών.

Οι δραστηριότητες του Χορευτικού Τμήματος το έτος 2010 εκτός Πατρών ήταν:

 • Κρέσενα Ηλείας, 28 Μαΐου: Στα πλαίσια κεντρικής εκδήλωσης που διοργάνωσε ο Δήμος Κρεστένων σε συνεργασία με το τοπικό ΚΑΠΗ παρουσιάστηκαν χοροί από όλη την Ελλάδα.
 • Uppsala, 19-25 Ιουλίου: Στα πλαίσια εκδηλώσεων που διοργάνωσε η Σουηδική χορευτική ομάδα PHILOCHOROS, το χορευτικό τμήμα των Πολιτιστικών Ομάδων Φοιτητών Πανεπιστημίου Πατρών πραγματοποίησε 2 παραστάσεις με χορούς από όλη την Ελλάδα, μάθημα Ελληνικών χορών και Ελληνικής Παραδοσιακής μουσικής και διδάχθηκε Σουηδικούς χορούς.

Τα σεμινάρια που συμμετείχε το Χορευτικό Τμήμα το έτος 2008 ήταν:

 • 5-10 Απριλίου: μέλη του Χορευτικού Τμήματος παρακολούθησαν το 19ο σεμινάριο Ελληνικών Παραδοσιακών χορών στη Σκοτίνα Πιερίας. Διδάχθηκαν χορούς από: ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΡΩΜΥΛΙΑ (βόρεια Θράκη), ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Βλάχων (Προσoτσάνης- Χιονοχωρίου), Ρουμλούκι, Νάματα Κοζάνης, Πιερία (Παντελεήμονας), Πιέρια (Βροντού- Μηλιά), ΘΕΣΣΑΛΙΑ-Ορεινή Καρδίτσα (Κέδρος- Θραψίμι-Αηδονοχώρι} ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ (Μηλέα Ζαχάρως), Μυτιλήνη και Αμοργό.

Επιπρόσθετα το Χορευτικό τμήμα των Πολιτιστικών ομάδων Φοιτητών έχει πλαισιώσει με χορευτικές παραστάσεις το καλλιτεχνικό πρόγραμμα ενός μεγάλου αριθμού εκδηλώσεων κοινωνικών φορέων της Πάτρας αλλά και επιστημονικών συνεδρίων διοργανωμένων από σχολές του Πανεπιστημίου Πατρών.

επιστροφή

Δραστηριότητες έτους 2009

Οι δραστηριότητες του Χορευτικού Τμήματος το έτος 2009 εντός Πατρών ήταν:

 • 18 Μαΐου, «..Από την άκρη των ακριών..» Όταν ο χορός και η μουσική γεφυρώνουν τις αποστάσεις, Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο Πανεπιστημίου Πατρών
  Στα πλαίσια της Πολιτιστικής εβδομάδας που διοργάνωσε το Παν/μιο Πατρών πραγματοποιήθηκε μία μουσικοχορευτική βραδιά με χορούς από την Σουηδία και την Ελλάδα (Χαλκιδική και Κεφαλλονιά). Επίτιμη προσκεκλημένη ήταν η Σουηδική χορευτική ομάδα PHILOCHOROS από το Πανεπιστήμιο της UPPSALA.Με την εκδήλωση αυτή το χορευτικό τμήμα των Πολιτιστικών Ομάδων Φοιτητών Πανεπιστημίου Πάτρας εγκαινίασε μία συνεργασία φοιτητών πέρα των Ελληνικών γεωγραφικών ορίων.
 • 30 Ιουλίου: Συμμετοχή στο 14ο Φεστιβάλ Λαϊκού Χορού «Από το χωριό έρχομαι…και το όνειρο σας φέρνω» που διοργάνωσε ο χορευτικός όμιλος του νέου Σουλίου Πάτρας, με χορούς από τη Χαλκιδική.

Οι δραστηριότητες του Χορευτικού Τμήματος το έτος 2009 εκτός Πατρών ήταν:

 • Κύπρος, 17−21 Ιουλίου: συμμετείχε με δύο παραστάσεις στη χορευτική συνάντηση που διοργανώθηκε από το λαογραφικό όμιλο Πασίκυπρος με χορούς από την Κάλυμνο και την Κεφαλλονιά.
 • Ταιβαν, Taipei, 15 Σεπτεμβρίου 2009: συμμετοχή στην τελετή Λήξης στους 21ους Ολυμπιακούς Αγώνες Κωφών

Τα σεμινάρια που συμμετείχε το Χορευτικό Τμήμα το έτος 2008 ήταν:

 • 26−29 Μαρτίου: μέλη του Χορευτικού Τμήματος παρακολούθησαν σεμινάριο στην Αριδαία του νομού Πέλλας. Διδάχθηκαν χορούς από την την Αλμωπία, την Αλεξάνδρεια Ημαθίας, τον Πόντο, και την Μ. Ασία.
 • 20−25 Απριλίου: μέλη του Χορευτικού Τμήματος παρακολούθησαν το 18ο σεμινάριο Ελληνικών Παραδοσιακών χορών στη Σκοτίνα Πιερίας. Διδάχθηκαν χορούς από Κύθηρα, Αν. Ρωμυλία, Καλή Βρύση, Πετρούσα, Φλώρινα, Νευρόπολη Καρδίτσας, Σινασσό, Μέτσοβο, Μέγαρα, Σέρρες, Αν. Θράκη, Χιονάδες Εβρου, Σηλυβρία.
 • 19−21 Ιουνίου: μέλη του Χορευτικού Τμήματος παρακολούθησαν σεμινάριο στη Πρέβεζα. Διδάχθηκαν χορούς από την Πρέβεζα, το Καρς του Πόντου, την Πετρούσα Δράμας, τη Λέρο, το Συρράκο και τη Μεσσηνία.

επιστροφή

Δραστηριότητες έτους 2008

Οι δραστηριότητες του Χορευτικού Τμήματος το έτος 2008 εντός Πατρών ήταν:

 • 6 Απριλίου, «Στον τόπο των ερωδιών», Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο Πανεπιστημίου Πατρών
  Στα πλαίσια της Πολιτιστικής εβδομάδας, με θέμα το περιβάλλον, που διοργάνωσε το Παν/μιο Πατρών πραγματοποιήθηκε ένα αφιέρωμα στη λίμνη Κερκίνη, στη μουσική και τους χορούς των κατοίκων της. Η εκδήλωση συνοδεύτηκε από προβολή πλούσιου φωτογραφικού υλικού της Κερκίνης από το αρχείο του Φίλιππου Κατσιγιάννη.
 • 2 Ιουλίου
  Συμμετοχή στην Τελετή Έναρξης του 1ου Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου Κωφών.
 • 6 Δεκεμβρίου, Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο Πανεπιστημίου Πατρών
  Βραδιά χορού και μουσικής με άγγιγμα θαλασσινής αύρας. Μία χορευτική περιπλάνηση στο Αιγαίο, από τη Λήμνο ως την Κρήτη με ενδιάμεσους σταθμούς την Εύβοια και την Πάρο. Προσκεκλημένη ομάδα ο Χορευτικός Όμιλος Πανεπιστημίου Κρήτης.

Οι δραστηριότητες του Χορευτικού Τμήματος το έτος 2008 εκτός Πατρών ήταν:

 • Κρήτη: Το Μάιο συμμετείχε στη χορευτική συνάντηση που διοργανώθηκε από τη χορευτική ομάδα του Πανεπιστήμιου Κρήτης με χορούς από την Θράκη.

Τα σεμινάρια που συμμετείχε το Χορευτικό Τμήμα το έτος 2008 ήταν:

 • 28−30 Μαρτίου: μέλη του Χορευτικού Τμήματος παρακολούθησαν σεμινάριο στην Αριδαία του νομού Πέλλας. Διδάχθηκαν χορούς από την Καρδίτσα, τη Νάξο, τη Γουμένισσα, την Αλμωπία.
 • 29 Απριλίου-3 Μαΐου 2008: μέλη του Χορευτικού Τμήματος παρακολούθησαν το 17ο σεμινάριο Ελληνικών Παραδοσιακών χορών στη Σκοτίνα Πιερίας. Διδάχθηκαν χορούς από τα Κύμινα Θεσσαλονίκης, την επαρχία Δωρίδας, τους Καλαρρύτες και το Συρράκο, από την Κρούστα Κρήτης, τη Σέριφο, τα έθιμα από το πανηγυράκι του Αη Γιώργη Αράχωβας και από το σεργιάνι Καρδίτσας , χορούς από την Γουμένισσα, την Ανατολική Ρωμυλία,το Κρατερό Φλώρινας και χορούς των Παραπάγγων Εβρου.

Τα συνέδρια που συμμετείχε το Χορευτικό Τμήμα το έτος 2008 ήταν:

 • 29 Απριλίου-3 Μαΐου, Κωνσταντινούπολη: μέλη του Χορευτικού Τμήματος παρακολούθησαν τις εργασίες του 2ου Διεθνούς Συνεδρίου χορού.

επιστροφή

Δραστηριότητες έτους 2007

Οι δραστηριότητες του Χορευτικού Τμήματος το έτος 2007 εντός Πατρών ήταν:

 • 11 Μαρτίου, «Με Αργώ τη Μουσική», Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο Πανεπιστημίου Πατρών
  Μία παράσταση σαν μικρό οδοιπορικό σε τόπους με σπάνια φυσική ομορφιά μέσα από εικόνες, μουσική και χορό. Από τους ηφαιστειογενείς σχηματισμούς του όρους Αργαίου, τις αγιογραφίες, ζωγραφισμένες αιώνες πριν, σε σπήλαια της μακρινής Καππαδοκίας και τα σκαρφαλωμένα στις απόκρημνες κορφές μοναστήρια του Πόντου, στο γνώριμο περιβάλλον, στο φως, την αρμύρα του Αιγαίου και την ομορφιά των τοπίων της Πελ/νήσου. Προσκεκλημένο το Χορευτικό Τμήμα του Πνευματικού κέντρου Δήμου Ζαχάρως.
 • 11-12 Μαΐου, Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο Πανεπιστημίου Πατρών
  Στα πλαίσια της 7ης Πολιτιστικής εβδομάδας που διοργάνωσε το Παν/μιο Πατρών πραγματοποιήθηκε η 2η συνάντηση φοιτητικών χορευτικών ομάδων με προσκεκλημένες ομάδες του Μετσόβειου Πολυτεχνείου, του Παν/μιου Πειραιά, του Παν/μιου Αθηνών, Του Παν/μιου Κρήτης, του Παν/μιου Αιγαίου : Ορφέας Μυτιλήνης και Ρόδου, τον Χορευτικό Όμιλο Φοιτητικών Εστιών Θεσ/νίκης. Επίτιμος προσκεκλημένος ήταν ο χορευτικός όμιλος κωφών Θεσ/νικής. Στα πλαίσια της συνάντησης πραγματοποιήθηκαν παραστάσεις των χορευτικών ομάδων , συζητήσεις σχετικά με τον χορό και την λειτουργία των χορευτικών φοιτητικών ομάδων και γλέντια με ζωντανή μουσική.

Οι δραστηριότητες του Χορευτικού Τμήματος το έτος 2007 εκτός Πατρών ήταν:

 • 27-28 Απριλίου: Συμμετοχή στο 2ο Παν/μιακό Φεστιβάλ παραδοσιακών χορών στη Μυτιλήνη που διοργάνωσε ο χορευτικός σύλλογος Ορφέας του Παν/μίου Αιγαίου με χορούς από την Καππαδοκία.

Τα σεμινάρια που συμμετείχε το Χορευτικό Τμήμα το έτος 2007 ήταν:

 • 9− 14 Απριλίου 2007: μέλη του Χορευτικού Τμήματος παρακολούθησαν το 16ο σεμινάριο Ελληνικών Παραδοσιακών χορών στη Σκοτίνα Πιερίας. Διδάχθηκαν χορούς από την Ανατολική Ρωμυλία, τον Ασπρόπυργο, τα Σέρβια, τον Βελβενδό Κοζάνης την Κάλυμνο, τον Κίσσαβο, τον Άνω Καλαμά, τους Ασβεστάδες Θράκης, και Σαρακατσάνικα.

Τα συνέδρια που συμμετείχε το Χορευτικό Τμήμα το έτος 2007 ήταν:

 • 5−9 Σεπτεμβρίου, Αθήνα: μέλη του Χορευτικού Τμήματος παρακολούθησαν τις εργασίες του 20ου Παγκόσμιου Συνέδριου για την έρευνα του χορού.

επιστροφή

Δραστηριότητες έτους 2006

Οι δραστηριότητες του Χορευτικού Τμήματος το έτος 2006 εντός Πατρών ήταν:

 • Ιούνιος: Ανοικτό Θέατρο Λιμένως Πατρών
  Συμμετοχή στο τριήμερο πολιτιστικό φεστιβάλ που διοργανώθηκε από τις Πολιτιστικές Ομάδες Φοιτητών Πανεπιστημίου Πατρών με χορούς από την Δυτική Μακεδονία.

Οι δραστηριότητες του Χορευτικού Τμήματος το έτος 2006 εκτός Πατρών ήταν:

 • 8-9 Απριλίου: Συμμετοχή στο 1ο Παν/μιακό Φεστιβάλ παραδοσιακών χορών στη Μυτιλήνη που διοργάνωσε ο χορευτικός σύλλογος Ορφέας του Παν/μίου Αιγαίου με χορούς από την Αρνισσα Δυτ. Μακεδονίας, τη Σέριφο και τη Νάξο.
 • Μάιος: Συμμετοχή στη χορευτική συνάντηση που διοργανώθηκε από τη χορευτική ομάδα του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων με χορούς από τον Πόντο και τις Κυκλάδες.

Τα σεμινάρια που συμμετείχε το Χορευτικό Τμήμα το έτος 2006 ήταν:

 • 24−29 Απριλίου: μέλη του Χορευτικού Τμήματος παρακολούθησαν το 15ο σεμινάριο Ελληνικών Παραδοσιακών χορών στη Σκοτίνα Πιερίας. Διδάχθηκαν χορούς από:Ανατολική Ρωμυλία, Μελενικίτσι Σερρών, Πάρο, Πρέβεζα, Σύμη, Ρουμλούκι, Δάσκιο Ημαθίας, Βωβούσα, Κόνιτσα, Κρούστας Κρήτης.

Τα συνέδρια που συμμετείχε το Χορευτικό Τμήμα το έτος 2006 ήταν:

 • 25−29 Οκτωβρίου, Αθήνα: μέλη του Χορευτικού Τμήματος παρακολούθησαν τις εργασίες του 20ου Παγκόσμιου Συνέδριου για την έρευνα του χορού.

επιστροφή

Δραστηριότητες έτους 2005

Οι δραστηριότητες του Χορευτικού Τμήματος το έτος 2005 εντός Πατρών ήταν:

 • 11 Μαΐου, Πολιτιστική Εβδομάδα, Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο Πανεπιστημίου Πατρών
  Στην Πολιτιστική εβδομάδα που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Πατρών συμμετείχαμε με μουσική και χορούς από την Ήπειρο και τη Δυτ. Μακεδονία με την εκδήλωση «ΑΝΑΣΕΣ ΒΟΡΙΝΩΝ ΤΟΠΩΝ». Μία μουσικοχορευτική διαδρομή σε περιοχές που ο κρυστάλλινος ήχος των νερών των ποταμών έδωσε τη θέση του στη Μουσική.
 • 24−27 Αυγούστου: Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακού Χορού Πάτρας
  Για τέσσερις μέρες δόθηκαν παραστάσεις σε διαφορετικά σημεία της Πάτρας, από Ελληνικές και ξένες παραδοσιακές χορευτικές ομάδες. Το χορευτικό των ΠΟΦΠΠ συμμετείχε με χορούς από Νάξο και Σέριφο.

Τα σεμινάρια που συμμετείχε το Χορευτικό Τμήμα το έτος 2005 ήταν:

 • 6−9 Ιανουαρίου: μέλη του Χορευτικού Τμήματος παρακολούθησαν σεμινάριο στις Σέρρες. Διδάχθηκαν χορούς από: το Μέτσοβο, την Κουτσούφλιανη Τρικάλων, τη Σαμαρίνα, τους Βλαχόφωνους του νομού Σερρών, το Δυτικό Ζαγόρι και την Κόνιτσα.
 • 25−27 Μαρτίου 2005: μέλη του Χορευτικού Τμήματος παρακολούθησαν σεμινάριο στην Αριδαία του νομού Πέλλας. Διδάχθηκαν χορούς από τη Δράμα, τις Σέρρες, την Αριδαία και την Έδεσσα.
 • 2−7 Μαΐου 2005: μέλη του Χορευτικού Τμήματος παρακολούθησαν το 14ο σεμινάριο Ελληνικών Παραδοσιακών χορών στη Σκοτίνα Πιερίας. Διδάχθηκαν χορούς από τα Τρίκαλα, την Κεφαλονιά, την Αρνισσα, το Βόιο Κοζάνης, τη Μεσσηνία, το Κωστί της Ανατολικής Ρωμυλίας, τη Σάμο την Ικαρία και τη Χαλκιδική.

επιστροφή

Δραστηριότητες έτους 2004

Οι δραστηριότητες του Χορευτικού Τμήματος το έτος 2004 εντός Πατρών ήταν:

 • 20 Νοεμβρίου, Πολιτιστική Εβδομάδα, Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο Πανεπιστημίου Πατρών
  Στα πλαίσια της Πολιτιστικής εβδομάδας που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Πατρών και ήταν αφιερωμένη στα 40 χρόνια από την ίδρυση του, πραγματοποιήθηκε μουσικοχορευτική εκδήλωση με μουσική και χορούς από Θράκη και Μακεδονία. Στην εκδήλωση συμμετείχαν φοιτητές αλλά και απόφοιτοι του Παν/μου Πατρών, που είχαν διατελέσει μέλη του Χορευτικού των ΠΟΦΠΠ από την ίδρυση των πολιτιστικών ομάδων (1982) μέχρι και το 2004.
 • Ιούνιος: Ανοικτό Θέατρο Λιμένως Πατρών
  Βραδιά παραδοσιακής μουσικής και χορού με το μουσικό συγκρότημα του Νίκου Οικονομίδη, αφιερωμένη στο Αιγαίο. Μετά την παράσταση του χορευτικού των ΠΟΦΠΠ ακολούθησε γλέντι για όλο τον κόσμο.
 • 7 Νοεμβρίου: Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο Πανεπιστημίου Πατρώ
  Συνδιοργάνωση με των Φάρο Ποντίων Πάτρας ενός αφιερώματος στην μουσική και τους χορούς του Ποντιακού Ελληνισμού με αφορμή τα 20 χρόνια από την ίδρυση του συλλόγου «Φάρος Ποντίων Πάτρας». Εκτός από τις χορευτικές ομάδες των ΠΟΦΠΠ και του Φάρου Ποντίων συμμετείχε και ο χορευτικός όμιλος «ΣΕΡΡΑ».

Τα σεμινάρια που συμμετείχε το Χορευτικό Τμήμα το έτος 2004 ήταν:

 • 25 Ιανουαρίου: μέλη του Χορευτικού Τμήματος παρακολούθησαν σεμινάριο χορών Σαρακατσάνων Ηπείρου στο Θέατρο Ελληνικών χορών Δόρα Στράτου σε συνεργασία με τη Διεθνή Οργάνωση Λαϊκής Τέχνης.
 • 12−17 Απριλίου: μέλη του Χορευτικού Τμήματος παρακολούθησαν το 13ο σεμινάριο Ελληνικών Παραδοσιακών χορών στη Σκοτίνα Πιερίας. Διδάχθηκαν χορούς από Κλεισούρα και Βλάστη Μακεδονίας, Νταρνακοχώρια Σερρών, Κρήτη, Αν. Ρωμυλία, Νάξο, Πωγώνι και χορούς Σαρακατσάνων και Γκαγκαούζων.

Τα συνέδρια που συμμετείχε το Χορευτικό Τμήμα το έτος 2004 ήταν:

 • 3−7 Νοεμβρίου, Αργος: μέλη του Χορευτικού Τμήματος παρακολούθησαν τις εργασίες του 18ου Παγκόσμιου Συνέδριου για την έρευνα του χορού.

επιστροφή

Δραστηριότητες Περιόδου 2003-2004 (εκτός Πατρών)

Οι δραστηριότητες του Χορευτικού Τμήματος εκτός Πατρών την περίοδο 2003-2004 ήταν:

 • Στις 27 Μαρτίου 2004 συμμετείχε στο 22ο Φεστιβάλ Παραδοσικών Χορών που διοργανώνει η Χορευτική Ομάδα Φοιτητικών Εστιών Θεσσαλονίκης στο αμφιθέτρο της Α' Εστίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
 • Στις 6 Ιουνίου 2004 συμμετείχε στην ετήσια μουσικοχορευτική εκδήλωση παραδοσιακών χορών της ειδικότητας παραδοσιακών χορών του τμήματος Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου θεσσαλονίκης στα πλαίσια της Φοιτητικής Εβδομάδας που διοργανώνει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στην αίθουσα τελετών του ιδρύματος.
 • Στις 14 Ιουνίου 2004 συμμετείχε στην ετήσια μουσικοχορευτική εκδήλωση παραδοσιακών, λαϊκών και ευρωπαϊκών χορών του Χορευτικού Τομέα του Μουσικού Τμήματος του Εθνικού Μετσοβείου Πολυτεχνείου στο Θεάτρο Μιμή Ντενίση στην Αθήνα.

επιστροφή

Δραστηριότητες Περιόδου 2002-2003

Οι δραστηριότητες του Χορευτικού Τμήματος την περίοδο 2002-2003 ήταν:

 • Στις 13 Δεκεμβρίου 2002 πραγματοποίησε στο Θέατρο της Εστίας του Πανεπιστημίου Πατρών βραδιά παραδοσιακής μουσικής και χορού με καλεσμένη τη χορευτική ομάδα των Φοιτητικών Εστιών Θεσσαλονίκης (η οποία φιλοξενήθηκε από τα μέλη του χορευτικού των Π.Ο.Φ.Π.Π.) Η Χ.Ο.Φ.Ε.Θ. παρουσίασε χορούς από την Αλμωπία και την Φλώρινα και το Χορευτικό των Π.Ο.Φ.Π.Π. παρουσίασε χορούς από την Κάλυμνο, τη Νάξο και τη Σέριφο. Μετά το τέλος της εκδήλωσης ακολούθησε γλέντι με την συμμετοχή του κοινού. Επίσης συμμετείχαν καταξιωμένοι καλλιτέχνες στο χώρο της παραδοσιακής μουσικής (Νίκος Καρατάσος- σαντούρι, Μιχάλης Σπυριδάκης -βιολί).
 • Στις 8 Απριλίου 2003, στα πλαίσια της Πολιτιστικής Εβδομάδας του Πανεπιστημίου Πατρών, το χορευτικό τμήμα οργάνωσε παράσταση με τίτλο "Συναντήσεις-Συνηχήσεις στους ρυθμούς των δοξαριών". Προσκεκλημένοι ήταν επαγγελματίες μουσικοί (Κυριάκος Πετράς, Σωκράτης Σινόπουλος, Ηλίας Ανδρεουλάκης , Θόδωρος Καλτσάμης, Ευγένιος Βούλγαρης) οι οποίοι με το ταλέντο και την δεξιοτεχνία τους γέμισαν το Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών με τους ήχους του βιολιού, της πολίτικης λύρας, της κρητικής λύρας, της δραμινής λύρας, καθώς και του ταμπουρά με δοξάρι. Επίσης παρουσιάστηκαν έργα λόγιων μουσικών της Πόλης όπως του Ζαχαρία του Χανεντέ, του Αντώνη Κυριαζή και του Βασιλάκη. Οι χοροί που παρουσιάστηκαν στην παράσταση αυτή είχαν στόχο να αποκαλύψουν τον ρόλο του πρωταγωνιστικού οργάνου όπως αυτό καθιερώθηκε στη λαϊκή μουσική παράδοση της κάθε περιοχής . Έτσι από τα νησιά του Β. Αιγαίου , Μυτιλήνη, Χίο, Λήμνο με την έντονη επίδραση των Μικρασιατικών Παραλίων και της Πόλης, περάσαμε στην περιοχή της Δράμας με τις πιο αρχέγονες μελωδίες και ρυθμούς, στην Κρήτη με την ιδιαίτερο της χρώμα κα τη ζωηράδα της και τέλος στα Μικρασιατικά παράλια και την Κων/πολη.
 • Την 1 Ιουνίου 2003 , στο θεατράκι του λιμενικού ταμείου στη μαρίνα Πατρών, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στην οποία παρουσιάστηκαν χοροί από την Αριδαία, τη Φλώρινα, τη Νάουσα και χοροί των βλάχων της Βέροιας. Στην παράσταση αυτή προσκλήθηκαν και συμμετείχαν παλαιά μέλη του χορευτικού των Π.Ο.Φ.Π.Π., δημιουργώντας ένα κλίμα συγκίνησης. Μετά το τέλος της παράστασης ακολούθησε γλέντι με τη συμμετοχή του κοινού και φυσικά των μουσικών (Οικογένεια Παζαρένζη) που ταξίδεψαν από τη Νάουσα για να συμμετάσχουν στην εκδήλωση.
 • Στις 11 Ιουλίου 2003 έλαβε μέρος, στο Φεστιβάλ παραδοσιακών χορών, που οργάνωσε ο σύλλογος Λουτρακιωτών-Περαχωρητών "Ίβυκος", στο Λουτράκι, με χορούς από την Κεφαλονιά και τα Κύθηρα.
 • Στις 2 Αυγούστου 2003 έλαβε μέρος στο 3ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών χορών που οργάνωσε ο Δήμος Κυπαρισσίας, με χορούς από την Κεφαλονιά και τα Κύθηρα
 • Στις 30 Αυγούστου 2003 έλαβε μέρος στην 1η Βραδιά Παραδοσιακής Μουσικής και χορού που οργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Καλήδονας "Σάρενα", στη Ζαχάρω, με χορούς από τη Δράμα και την Κρήτη

επιστροφή

Σεμινάρια Περιόδου 2002-2003

Το διάστημα 27-29 Δεκεμβρίου 2002 μέλη του Χορευτικού Τμήματος παρακολούθησαν σεμινάριο χορού που διοργανώθηκε στις Σέρρες. Διδάχθηκαν:

 • Χορούς ντόπιων κατοίκων Ν. Σερρών
 • Χορούς των βλαχοφώνων Βέροιας
 • Χορούς από το αποκριάτικο δρώμενο της Νάουσας
 • Χορούς και τραγούδια από το Ν. Έβρου

Το διάστημα 28 Απριλίου έως 2 Μαΐου 2003 μέλη του Χορευτικού Τμήματος παρακολούθησαν σεμινάριο στη Σκοτίνα Πιερίας. Διδάχθηκαν:

 • Χορούς από τη Φλώρινα
 • Χορούς από την Κουτσούφλιανη
 • Χορούς από το Ρουμλούκι
 • Χορούς από την Ανατολική Ρωμυλία
 • Χορούς από την Ρόδο
 • Χορούς από τα Μέγαρα
 • Χορούς από την Αμυγδαλή Πηλίου
 • Χορούς από τη Χίο
 • Χορούς από τον Δρυμό Ελασσόνας
 • Χορούς από την Δυτική Θράκη
 • Χορούς από τη Μεσολόγγι
 • Χορούς από την Εύβοια
 • Μουσικοκινητική αγωγή
 • Ρυθμολογία

επιστροφή

Copyright 2002-2021, Πανεπιστήμιο Πατρών

Πανεπιστημιούπολη, 26504, Ρίο
Τηλ. 2610 997120, 2610 997100
Φαξ 2610 991711